Een voorstelling maken is een bijzonder proces.

Je werkt voor een korte periode bijzonder intensief samen met mensen die je voor aanvang vaak nog nauwelijks kent.

Maar als de laatste voorstelling gespeeld is voelt het alsof je een leven lang samen bent geweest.

De allerlaatste voorstelling van FIFA Blatter, de val van de voetbalkeizer werd gespeeld in het Odeontheater in Zwolle. Wat een fijn theater is dit en wat een fijne mensen.

Na afloop was de allerlaatste talkshow met als gast Simon Zwartkruis van Voetbal International. Onder leiding van Tom Egbers passeerden de hete items uit de voetbalwereld de revue. Het publiek (PEC Zwolle uiteraard) was zeer begaan en gemotiveerd. Maar……. omdat het de laatste was kwam de gehele cast op het podium om mee te doen aan de discussie. Zo werd het wel een heel bijzondere laatste voorstelling.

De volgende dag kwam iedereen al weer samen. Veel bloemen en veel wijn. Even onder elkaar afkicken van een heftig seizoen. Zorgen worden uitgesproken over het afnemende theaterbezoek in het algemeen maar ook over het slechte imago dat de theaterbranche kennelijk gekregen heeft.

Vroeger werd er belangstellend geluisterd als je vertelde dat je acteur was maar tegenwoordig komen er al gauw grappen over: “Bevalt dat? Elke dag uitslapen?”

Tja, sinds de maatregelen en de campagne van Halbe Zijlstra is het culturele klimaat in Nederland bijzonder guur geworden.

En het lijkt er op dat na jaren die gure wind inmiddels doorsijpelt in de kleinste gaten en hoeken van het vak.

We vragen ons af hoe het allemaal zo is gekomen, maar meer nog: Wat kunnen we er aan doen behalve kwalitatief goede producties blijven maken? Het antwoord is ook nu niet gevonden. Toch houden we allemaal ontzettend van wat we doen en zijn we bereid dat onder barre omstandigheden te blijven uitvoeren. Op de toneelschool zei men ooit: “Kunst wordt uit lijden geboren.” Tja een mooi romantisch idee. Als je het zo bekijkt heeft ook dit nadeel zijn voordeel.