Vrijdag 28 april 2018 wordt de allerlaatste voorstelling van “FIFA Blatter, de val van de voetbalkeizer” gespeeld in het Odeon theater in Zwolle.

We kijken terug op een roerige tournee. We hebben een voorstelling gemaakt die van tevoren veel losmaakte. het was dan ook een prikkelend onderwerp: corruptie binnen de voetbalwereld; maar meer nog corruptie en misbruik van de macht in het algemeen. Van dreig-telefoontjes tot de lastige taak om nieuw publiek naar de theaters te krijgen. De voorstelling kabbelde niet zomaar voorbij. Van RTV-NH tot Al Jazeera, iedereen was geprikkeld.

Met een fantastische ploeg acteurs en makers is het een hele mooie voorstelling geworden, die prachtige recensies kreeg en ook door het publiek zeer gewaardeerd werd. Elke keer weer als de gordijnen openschoven en ik Paul R. Kooij op zijn troon zag zitten met zijn Perzische kat, lukte het hem om mij binnen de minuut volledig aan zijn lippen te laten hangen. Elke keer weer moest ik lachen om de harde grappen en werd ik verrast door de ontroering die Lotje van Lunteren als Corinne Blatter kon veroorzaken, voelde ik de kriebels in mijn buik als Peter Dorst als de Zwitserse beambte zijn grimas voor de camera maakte, had ik zo te doen met Mo Azaay als Bin Hamman ongelofelijk verraden en genaaid werd door Blatter en hield ik mijn hart vast als Cees Geel als  Chuck Blazer in zijn dikmaak-pak de trap af probeerde te komen om de scene uiteindelijk met pijn in mijn buik van het lachen af te ronden. Het was een heerlijke voorstelling.

Veel theaterpubliek werd afgeschrikt door het onderwerp “Voetbal”, maar diegenen waarbij de nieuwsgierigheid het won van het vooroordeel zagen een nieuw hedendaags Shakespeareaans koningsdrama.

Want meer nog dan een verhaal over voetbal was “FIFA Blatter, de val van de voetbalkeizer” een stuk over machtsmisbruik en deed het een poging om de psychologie daarachter te ontrafelen. En in een tijd dat zelfs een man als Trump in staat is om president van Amerika te worden blijft dat prikkelen. Wat niemand voor mogelijk houdt blijkt altijd weer mogelijk.

Blatter kon zijn gang gaan zonder dat iemand hem een strobreed in de weg legde. Hoe kon dat?

Ach, Paul R. Kooij wist het mooi te verwoorden: “In ieder mens schuilt wel een Blattertje”.

En daarom was deze voorstelling meer dan de moeite waard.

Allerlaatste kans:  Vrijdag 28 april a.s. in het Odeon theater in Zwolle. Er zijn nog maar een paar kaarten (en dat zijn echt de allerlaatsten!!!).

Ik ben er bij.

 

Janke Dekker.