Tentoonstelling “Dansen met de Vijand” van 5 april t/m 8 mei in de Centrale Bilbiotheek van Den Haag.

De theatervoorstelling “Dansen met de Vijand” ging op 30 maart 2016 in première in de stadsschouwburg van Amstelveen.
Op 14 april 2016 opende Nationaal Kamp Vught een tentoonstelling over Tante Roosje met dezelfde naam “Dansen met de Vijand”.
Zowel de theatervoorstelling als de tentoonstelling trok veel belangstelling en lof.
De samenwerking met Kamp Vught was bijzonder fijn en intens. Misschien wel omdat we allemaal geïnspireerd raakten door het verhaal en de persoonlijkheid van Roosje Glaser. Een gewoon Joods meisje, dat hield van dansen en eigenlijk niets meer wilde dan zo lang mogelijk een gewoon meisje blijven onder hele moeilijke omstandigheden.

Hoe mooi is het dan om te kunnen melden dat zowel de theatervoorstelling als de tentoonstelling een tweede kans krijgen om het onvoorstelbare waargebeurde verhaal van Tante Roosje verder te kunnen vertellen.

Op 5 april 2017 waren we bij de opening van de tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek van Den Haag.
Paul Glaser (de schrijver van het gelijknamige boek) hield een zeer persoonlijke en boeiende lezing tijdens deze opening.
Deze opening werd bijgewoond door 80 leerlingen van het Johan de Wit College uit Den Haag.
Hoe bijzonder is het om 80 pubers van allerlei geloven, achtergronden en nationaliteiten een uur lang geboeid te zien luisteren naar dit bijzondere verhaal. Een verhaal waaruit in de huidige tijd nog heel veel lessen kunnen worden getrokken.
Roosje betoverde ook hen en haar verhaal bleek ook voor deze jonge mensen het vertellen waard en een duwtje in de rug. Een aantal jongeren kwam zelf nog maar net uit een AZC en voor hen is oorlog helaas niet iets uit een ver verleden. Het bezoek aan de tentoonstelling is een schoolproject en er is een CKV project aan verbonden. Ze gaan een dansvoorstelling maken met het verhaal van Tante Roosje als thema. Een prachtig project . Tante Roosje had het geweldig gevonden.

De tentoonstelling zal tot 8 mei 2017 te zien zijn op de 2e verdieping van de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag.
Zeer de moeite waard.
U kunt nu ook kaarten boeken voor de theatervoorstelling Dansen met de Vijand, welke vanaf 3 april 2018 een exclusieve reprise-tournee zal maken langs een select aantal Nederlandse theaters. Kijk voor de speellijst op www.jankedekkerproducties.nl